Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 1. Pilot
Első epizód - Pilot. Angolul meghallgatható itt, a magyar fordítás a vágás alatt elérhető.
 "Az angyalok nem léteznek, és csak hazugságokat mondanak."




Egy barátságos kis sivatagi község, ahol perzselő nap hevít, gyönyörű a hold, és sejtelmes fények suhannak át az égen, míg mi mind úgy teszünk, mintha aludnánk. Isten hozott Night Vale-ben!

Hahó, hallgatók! 

Először is, fel kell olvasnom egy rövid közleményt: a Városi Tanács jelenti, hogy kutyasétáltató park nyílik Ralph boltjának közelében, az Earl és a Somerset kereszteződésénél. Szeretnének emlékeztetni mindenkit, hogy kutyák számára a kutyasétáltató tiltott övezet. Emberek számára szintúgy tiltott övezet. Előfordulhat, hogy kámzsás alakok tűnnek fel a kutyasétáltatón. Ne közelítsetek hozzájuk. Ne közelítsetek a kutyasétáltatóhoz. A kerítésbe magasfeszültségi áramot vezettek, és balesetveszélyes. Ha lehet, ne nézzetek a kutyasétáltatóra, és semmilyen körülmények között se nézzetek a kámzsás alakokra. A kutyasétáltató nem bánt titeket.

    

És most híreink következnek.

Az idős hölgy a roncstelep szomszédságában, Josie, azt mondja, megjelentek neki az angyalok. Tíz láb magasak, sugárzóak, és az egyikük fekete. Segítenek neki a házimunkában, azt mondja. Az egyikük kicserélte a kiégett villanykörtét a verandán. Josie áruba bocsátja a villanykörtét, melyhez hozzáért egy angyal (a fekete angyal, ha ez valaki számára esetleg értékesebbé teszi a portékát).
Ha érdeklődsz, keresd Josie-t, az idős hölgyet. Ott lakik a roncstelep szomszédságában. 

    


Új lakó érkezett városkánkba. Ki ez a férfi? Mit akar tőlünk? Mire fel tökéletes és gyönyörű frizurája? Mire fel tökéletes és gyönyörű laborkabátja? Azt mondja magáról, hogy tudós; nos, mindannyian voltunk már tudósok életünk egy pontján. De miért most? Miért itt? És mégis, mit tervez azokkal a zizegő elektromos ketyerékkel a laborjában, amit Big Rico Pizzázója mellett bérel?
Senki sem süt ki úgy egy szeletet, mint Big Rico. SENKI SEM.

    

Egy kis emlékeztető a szülők számára: beszéljük át, hogyan játszhat gyermekünk biztonságosan a bozótosban és a meddő homokparlagon. Ügyeljünk rá, hogy eleget igyanak, mindig legyen egy árnyékos fa a közelben, és figyeljünk a helikopterek színeire.

Feketék-e a felettünk cirkáló jelöletlen helikopterek? Bizonyára a világkormányhoz tartoznak. Ma ne játsszunk a területen.


Kékek-e? Az a sheriff titkosrendőrsége. [Kedvesen] Ők szemmel tartják a gyerekeinket, és csak néha rabolnak el egyet-egyet. 


Különös festmények fedik-e, melyek mintha ragadozómadarakat ábrázolnának? Senki sem tudja, azok a helikopterek mit akarnak vagy kihez tartoznak. [Halkan, komolyan] Ne játsszunk a területen. Menjünk haza, és zárjuk be az ajtókat amíg fel nem tűnik a sheriff titkosrendőrségének szegfűszála a küszöbön, jelezve, hogy a veszély elmúlt. Fogjuk be a fülünket, hogy ne halljuk a sikolyokat. [Ismét lágyan] Valamint jussunk eszünkbe, hogy a Gatorade energiaital gyakorlatilag szóda csak, szóval inkább vizet adjunk a gyerekeknek és talán egy szelet narancsot, amíg játszanak. 


    


Egy reklámrepülőgépnek nyoma veszett ma, ahogy áthaladt városunk légterén, majd ismét feltűnt a Night Vale Általános Iskola tornatermében kosárlabdameccs alatt, komoly zavart okozva a játékban. 


A repülőgép csak egy másodperc tört részéig süvített át a tornatermen, és végleg eltűnt, mielőtt nekicsapódhatott volna valamelyik játékosnak vagy berendezési tárgynak.


Még nem tudni, hogyan befolyásolja majd az eset a Night Vale Hegyioroszlánok játékrendjét, és hogy nem-e keserű ellenfelük, a Desert Bluffs Kaktusz mesterkedése-e az egész. Deser Bluffs folyvást azon mesterkedik, hogy lekörözzön minket parádés egyenruháival, ízletes meccs előtti nassaival,és, a jelek szerint azzal, hogy reklámrepülőgépet teleportálnak a tornatermünkbe, több perces késést okozva a gyakorlatozásban.


Szégyen és gyalázat, Desert Bluffs. Szégyen és gyalázat.


    


Most már tudjuk, hogy városunk új tudósát Carlos-nak hívják. Gyűlést hívott össze. Szögletes álla van és a fogsora olyan, akár egy katonai temető. A haja tökéletes, és mind gyűlöljük és féljük és imádjuk tökéletes fürtjeit, egyenlő mértékben. Josie, az idős hölgy, hozott kukoricamuffint is; finomak lettek, de hiányoltam belőlük a sót. Azt mondta, a só az angyalok isteni küldetéséhez kellett, és még nem volt ideje újat venni. Carlos szerint tudományos szempontból messze a mi városunk a legérdekesebb Amerika-szerte, és azért jött, hogy megvizsgálja, „mégis mi folyik itt”. Ezzel elvigyorodott, és egyszerűen tökéletes volt, és én rögtön belészerettem.


A kormányzati képviselők egy meghatározhatatlan, és mégis fenyegető ügynökségtől a hátsó sorokból figyeltek. Féltem Carlos-t. Féltem Night Vale-t. Féltek mindenkit, aki megrekedt aközött, amit tud, és aközött amit még nem tud, hogy nem tud.


    


Sajtóközlemény érkezett ma reggel: a Night Vale Üzleti Szövetség büszkén jelenti egy újdonat-új Night Vale Kikötő és Vízparti Természetvédelmi Övezet megnyitását. Meghívásukra személyesen is jártam ott, és elárulhatom, hogy minden szempontból vi-lág-klasz-szis és gyönyörű. Robosztus dokkok környezetbarát, újrahasznosított anyagokból, korzó a gyalogosok számára, valamint számos stand várja a helyi élelmiszerkereskedőket és árusokat, hogy virágzó piaccá varázsolják a helyet.


Nos, van azért egy apró pici probléma: mivel hogy a sivatag közepén vagyunk, valójában nincs víz a Vízpartnál, és egyetértek abban, hogy ez hátrányt jelenthet. Például, a korzó jelenleg tüskebokrok és sziklák közt kanyarog. Az Üzleti Szövetség nem jelezte, hogy orvosolni óhajtanák a problémát, de biztosítottak róla, hogy az új kikötő így is naaaagy durranás lesz Night Vale-ben. Talán érdemes lehet kivárni egy hirtelen árvizet, és akkor meglátogatni a területet a teljes kikötőélményért.


    


A Nemzeti Fegyverszövetkezet helyi egysége lökhárítómatricákat árul a jótékonysági hetük keretében. Küldtek egyet a rádióállomásra egy kis reklámért, és mivel azért vagyunk, hogy a közösséget szolgáljuk, örömmel segítek nekik. A matrica jófajta, masszív vinilből készült, és az áll rajta: „A fegyverek nem ölnek embert. Lehetetlen valakit fegyverrel megölni. Csoda történt, és mind golyóállóak vagyunk.”
Állj ki a házad elé és kiáltsd: „Nemzeti Fegyverszövetkezet!”, ha szeretnél rendelni egyet.*


    


Carlos és tudósai arra figyelmeztetnek, hogy az egyik ház az általános iskola mögött az új Desert Creek-i telepen valójában nem létezik.
„Úgy tűnik, mintha létezne”, magyarázta Carlos azzal a tökéletes hajával, „mármint hogy ott van, ha ránézünk. És két tökegyforma ház között áll, szóval logikusabb lenne, hogy ott legyen, minthogy ne legyen ott.” De, azt mondja, végeztek pár kísérletet és egészen bizonyos, hogy a ház nincs ott.


Jelenlegi értesüléseink szerint a tudósok továbbra is egy csoportba gyűlve állnak a járdaszegélyen a nem létező házzal szemben, és felelsz-vagy-mersz alapon próbálják rávenni egymást, hogy valamelyikük kopogjon.


    


Hangos vonyítás hallatszódott a Night Vale Postahivatalból tegnap. A postai dolgozók állítják, hogy mit sem tudnak az esetről. A járókelők ahhoz hasonlónak írták le a hangot, "mint amikor egy emberi lelket feketemágiával elpusztítanak".  Az Indián Nyomolvasó – jó, most nem tudom, láttátok-e már ezt a fickót a környéken, tudjátok, ő az a szlávos külsejű fazon aki valami rajzfilmszerűen rasszista indián tolldíszt visel és állítja, hogy nyomokat tud olvasni az aszfalton. Szóval feltűnt a helyszínen, és fogadkozott, hogy kideríti az igazságot. 
Senki nem felelt erre, mert elég nehéz komolyan venni őt azzal a hülye tolldísszel.


    


Fények – fényeket láttak az Arby’s gyorsétterem** felett az égen. 


 Nem az Arby’s világító fényjelét, hanem valamit messze... és túl azon... 


Tudjuk a különbséget. 


Kiismertük már őket, meg a játékaikat. 


Jól ismerjük a „fények az Arby’s felett” játékot – hódító seregek egy távoli világból. 


Hölgyeim és uraim: a jövő elérkezett, és úgy száz méterrel az Arby’s felett lebeg.


    


Carlos és tudóscsapata a 800-as út menti megfigyelőállomásról jelentik, hogy szeizmikus eszközeik vad földmozgásokat jeleznek, szóval hogy a földnek le-fel kéne rengenie mindenütt. Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, srácok, de a talaj nekem olyan stabilnak tűnik, mint amilyen stabil csak lehet egy apró bolygón, ami a végtelen semmibe bukdácsol. Carlos szerint kétszer is ellenőrizték a felszerelést és minden tökéletesen működik.


Közérthetőbben, úgy látszik, katasztrofikus földrengések rázzák Night Vale-t, melyeket senki nem érez. Hát, azért kössetek balesetbiztosítást, hátha jól jön majd, nem igaz?


    


Közlekedési híreink következnek, kedves hallgatók. Szóval, a rendőrség szellemautókra figyelmeztet, melyek az autópályákon bukkannak fel, a távolban derengve, aztán elképzelhetetlen sebességre váltva elhajtanak ismeretlen helyükről még ismeretlenebb céljuk felé. A rendőrség szeretne emlékeztetni minket, hogy ne versenyezzünk ezekkel a jelenésekkel, mivel ez a forgalmi rend megszegésének tekinthető. Ugyanakkor megerősítették, hogy érdemes lehet az égen suhanó fények sebességét követni; vagy bármiféle olyan jelenését vagy szervezetét, mely óvatos és értelmes vezetőnek tűnik.


    


És most, az időjárás. ***




    


Üdv újra itt, hallgatók.


A nap nem a megfelelő időpontban nyugodott le ma, jelenti Carlos és tudós csapata. Eléggé biztosak ebben. Egy csomó órát csekkoltak, és a nap tutira tíz perccel később ment le, mint kellett volna. Megkérdeztem őket, van-e erre valami magyarázat, de semmi biztosat nem tudtak mondani. Csak ültek szépen körben, középen egy asztali órával, melyet egyre bámultak, mormolva és gagyogva.


Hálásak lehetünk, hogy egyáltalán van napunk. Könnyű elfeledkezni erről  forró, forró, FORRÓ sivatagi klímánkon, de a nap nélkül igazából elég nehéz dolgunk lenne. Mikor legközelebb felragyog, akármikor is lesz ez, áldozzunk rá egy pillanatot, hogy átmosson minket a hála hőéért és fényéért, és igen, még a rendkívüli forróságáért is amivel megáldja sivatagi községünket.



    


A Városi Tanács szeretne emlékeztetni minket a mennyország szintjeiről és az angyalok hierarchiájáról. Szeretnének emlékeztetni minket arra, hogy semmit sem szabad tudnunk ezekről. A mennyország felépítése és az angyalok szerveződési szintjei titkosított információnak számítanak, melyet csak a Városi Tanács tagjai tudhatnak alapszinten.


Kérnek rá, hogy ne vegyük figyelembe az angyalokat, és ne elegyedjünk szóba velük Ralph-nál vásárolva vagy a Desert Flower Bowlingpálya- és Játékterem Szórakoztató Centerben. Az angyalok nem léteznek, és csak hazugságokat mondanak. Minden angyalészlelés a Városi Tanácsnak jelentendő, hogy terápiában részesülhessünk.


    



És most egy rövid közérdekű közlemény. 


Aligátorok.


Meg tudják-e ölni gyermekét?


…Igen.


A sorok között, hogy egy kicsit személyesebb hangvételre váltsak, megjegyzem, hogy szerintem úgy lenne a legjobb meghalni, ha lenyelne egy óriáskígyó. Elsőnek a lábak következnének, aztán egy finom csusszanás az oltógyomorba, tökéletes szimmetriát adva az életünknek.


    



A Desert Flower Bowlingpálya- és Játékterem Szórakoztató Centerről szólva, tulajdonosa, Teddy Williams jelenti, hogy lejáratot talált egy hatalmas, földalatti civilizációhoz az ötös bowlingsoron. Azt mondja, még nem merészkedett le a városba, épp csak vetett egy pillantást különös templomtornyaira és széles sugárútjaira. Beszélt még egy távoli tömeg zajairól is a földalatti metropolisz mélységeiből.


Úgy fest, a bejáratot akkor fedezte fel, mikor egy tekegolyó véletlenül átgurult a résen, végigpattogva a városon olyan robajjal, mely keresztülvisszhangzott a lehetetlenül hosszú járaton. Tehát, tudjátok... bárkik vagy bármik is lakják azt a várost, most már tudnak rólunk, és valószínűleg mi is hallunk majd felőlük nagyon hamar.


    


Carlos, aki tökéletes és gyönyörű, meglátogatta stúdiónkat korábban a szünet alatt, de nem sikerült egy interjú erejéig marasztalnom. Valamiféle pislákoló dobozt tartott a kezében, kábelekkel és csövekkel. Azt mondta, mintákért vizsgálja a helyet. Nem tudom, miféle mintákat keresett, de az a doboz aztán őrült sokat fütyült meg csipogott. Amikor a mikrofonhoz tartotta, hát, annak olyan hangja volt, mintha egy tucat madárbébi riadna fel. Teljesen bekattant a berendezés. 


Carlos zavartnak tűnt. Még sosem láttam ezt a kifejezést olyasvalakin, akinek ilyen erős álla van... Sietve távozott, azt mondta, evakuáljuk az épületet – [lágyan] de akkor ki szólna hozzátok mind ilyen édesen? 


[szinte már álmodozva] Készüljünk egy újabb tiszta éjszakára és szép estére Night Vale-ben. 


Remélem, mindannyitok mellett fekszik valaki, akivel együtt átaludhatjátok… vagy legalább emlékeztek rá, milyen volt, amikor megtehettétek.


Jó éjt, hallgatók. 


[suttog] 


Jó éjt.


    


Mondás mára: Nézz északra. Egyre csak északra nézz. Keletről semmi sem érkezik. 




* A Nemzeti Fegyverszövetkezet (NRA, National Rifle Association) eredeti szlogenje "Guns don't kill people" - "A fegyverek nem ölnek embert" az általános fegyvertartás mellett lobbizik - némileg félreérthetően...
** Az Arby's létező hely: a McDonald's-hoz vagy a Wendy's Fryday-hez hasonló gyorséttermi lánc, mely Amerikában nagyon népszerű. Jele egy vörösen izzó cowboy-kalap.
*** Az időjárás alatt Cecil mindig a zenét érti. 
Cecil beszédmodora a hangulatától megfelelően ingadozik - ne lepődjetek meg, hogy az egyik pillanatban még komoly és irodalmi, a másikban pedig egy tizenhat éves pompomlány stílusában beszél; valljuk be, ez a legkevésbé furcsa dolog Night Vale-ben...



Hogy tetszett az epizód?  Hagyj kommentet bátran!

Címkék:

"1. Pilot" közzétéve : 2013. augusztus 18., vasárnap @20:05 | 18 hozzászólás

| előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from