Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 3. Station Management
Harmadik epizód - Rádióvezetőség. Angolul meghallgatható itt, a magyar verzió a vágás alatt olvasható. 
"Még nem tudni, merre tart a félelem. Remélhetőleg Desert Bluffs felé. Nagggyon kijárna nekik."



Az északi-sarkot az éjféli nap világítja meg. A hold felszínét a föld. Kis városkánkat pedig a megmagyarázhatatlan fények a fejünk felett. Isten hozott Night Vale-ben. 


A Night Vale Napilap bejelentette, hogy ezentúl csak hétfő és csütörtök között publikálnak a gazdasági válság és az olvasni tudó lakosság lassú kihalása miatt. A Csütörtöki Napilap mostantól a Hétvégi Melléklet címet viseli majd, és vasárnaponként az újságosbódékat kétszázalékos tejjel fogják feltölteni mérvadó hírújságok helyett. A kérdésre, hogy „miért pont tejjel?”, Leann Hart főszerkesztő azt válaszolta: „fontosnak tartom, hogy elfogulatlanok maradjunk a híradás minden formájával szemben.”


    


A Night Vale Üzleti Szövetség büszkén jelenti be, hogy megkezdődtek a munkálatok a Night Vale Sportcsarnok építésénél, mely a Night Vale Kikötő és Vízparti Természetvédelmi Övezet szomszédságában lesz. A stadium ötvenezer látogató fogadására alkalmas, de egész évben zárva tart majd, kivéve november tizedikét, amelynek éjjelén megrendezésre kerül az éves Rejtelmes Kámzsás Alakok Parádéja melyen részt fog venni az összes kedvenc baljós Kámzsás Alakunk – az, amelyik a csúszda alatt áll lesben a Night Vale általános iskola játszóterén, azok is, akik rendszeresen összegyűlnek a kutyasétáltató parkban, és az, amelyik alkalmanként nyílt színen rabol csecsemőket, és senki sem érti, hogy miért, de mi mind csak állunk ott és hagyjuk, hogy megtegye… mind büszkén parádéznak majd keresztül a Night Vale Sportcsarnokon!


Én mondom, ezekkel az új létesítményekkel igazi látványosságnak ígérkezik! A sportcsarnok az év hátralévő és értelmetlen háromszázhatvannégy napjában pedig hatalmas, sötét és visszhangos puszta térnek ígérkezik.


    


Kicsiny állomásunkon ismét eljött a szerződésújítás ideje a Rádióvezetőséggel. Ez mindig izgalmas időszak! Nos [csettint a nyelvével], nyilván nem mehetek részletekbe, de a szerződésújítás elég trükkös abban az esetben, ha soha nem láthatod, mégis mivel kötsz szerződést.  Rádióvezetőség minnndig az irodájában tartózkodik, és csak lezárt borítékok útján kommunikál velünk, melyeket úgy köpköd ki a küszöb alatt, mint a szotyolát. És, ha válaszolni akarsz, akkor csak így nekiállsz kiabálni a zárt ajtó előtt, és reménykedsz, hogy a vezetőség hall téged.


Néha mozgást látni a tejüveg mögött: hatalmas formák váltakoznak, furcsa indák csapnak a levegőbe. Építészeti szempontból Rádióvezetőség irodájának mérete fizikai képtelenség, ha hozzávesszük az állomás méretét; de ezt elég nehéz megítélni, mivel még senki sem látta a tényleges irodát – csak áttetsző képét az üvegen túl.


[Aggodalmasan] Nézzétek, azt hiszem, túl sokat árultam el így is. Kitekintve most látom, hogy egy újabb boríték süvöltött ki a küszöb alól. Remélem, nem egy újabb munkaerőátképzés abban a sötét dobozban. Ehhh. [Hetykén] Hát, mégis mit mondhatnék? Ízig-vérig tudósító vagyok… nem tudok nem tudósítani.


[Cecil kinyitja a borítékot, papírsurrogás] Ó, jaj nekem. Kapcsoljunk a heti előrejelzésre.


    


Íme a „napi égárnyalatok” előrejelzésed a hétre:

·         Hétfő – türkiz.
·         Kedd – barnásszürke.
·         Szerda – vörösbegy-tojás
·         Csütörtök – türkiz és barnásszürke.
·         Péntek – szénhamvak.
·         Szombat – szénhamvak, talán egy kis indigóval késő délután.
·         Vasárnap – puszta űr.


    


A Városi Tanács megkért, hogy figyelmeztessek mindenkit az új módira, mely szerint ki kell takarítani a szemeteseteket. Night Vale az otthonunk, és ugyan, ki szeretne szennyezett otthont? Szemetesbe a szeméttel, hallgatók, és ha hulladékra akadsz valahol, fogd meg és hajítsd ki. Vedd ki a részed. Kivéve, ha a szemetet megjelölték egy vörös zászlócskával. A Városi Tanács megkért, hogy emlékeztesselek benneteket: ne érjetek, és ne közelítsetek olyan hulladékhoz, melyet vörös zászlócska jelöl. Emlékezzetek a szlogenre: „Zászlócska nincs? Szemét ez, nem kincs. Vörös zászlócska ez? Menekülj.”


    


Hallgatók, elárasztanak minket a jelentések, melyek szerint a könyvek már nem működnek. Úgy tűnik, Night Vale-szerte egyszerűen képtelenek tovább funkcionálni.  A tudósok egy tönkrement példányt tanulmányoznak, hogy megfejtsék, mi folyik itt. A probléma jellege jelenleg még bizonytalan, de felmerültek olyan kifejezések, mint „szikrák”, „hússzag”, „harapás” és „halálos gáz”.


Saját biztonságotok érdekében kérlek, ameddig nem tudjuk a jelenség pontos természetét és miértjét, ne kíséreljetek meg felütni egy könyvet sem. A Városi Tanács csak egy rövid nyilatkozatot adott, kijelentve, hogy álláspontjuk a könyvek kapcsán változatlan, és továbbra is úgy gondolják, hogy a könyvek veszélyesek, kerülendők, és nem alkalmasak arra, hogy házainkban tartsuk őket.


    


Újabb figyelmeztetés Night Vale polgárainak: forrásaink szerint a Flint drive-i sportdiszkont a világkormány fedőszerve. Ez a feltételezés a helyszín gondos megfigyelésén alapul, valamint azon a tényen, hogy egy  helikopterleszállópálya van a tetején, ahol rendszeresen landolnak a fekete helikopterek. Elég szokatlan egy sportdiszkonttól. Kiküldtük gyakornokunkat, Chadet, hogy próbáljon meg vásárolni egy teniszütőt... és hetek óta nem hallottunk felőle.


Erről jut eszembe. [Gyengéden] Sajnálattal közöljük Chad, a gyakornok szüleivel, hogy fiuk odaveszett rádiószolgálat teljesítése közben, és hiányozni fog mindannyiunknak – sosem feledjük majd. Hallgatóim, adjatok hálát családjaitokért, és ha sportszert szeretnétek vásárolni, próbáljátok ki a Play Ball üzletet itt a Night Vale Közszolgálati Rádióállomás mellett. A Play Ball csak a sheriff titkosrendőrségének fedőszerve, tehát tökéletesen megbízható!


    


Larry Leroy a városszélről jelentette, hogy alattomos félelem kúszott Night Vale-be a mai napon. Elsőnek baljós előérzetként tapasztalta, melyből növekvő aggodalom lett, majd végül végzetes pánikká terebélyesedett. A félelem átterjedt alkalmazottaira is a roncstelepen, akik az autók mögé kuporodva félve pislogtak az üres égre. Josie-ra, az idős hölgyre nem volt hatással – valószínűleg angyalai védnökei miatt – de az egész városra kihatott, míg végül már mind előre remegtünk valami szörnyűség miatt, amit még nem láthattunk meg.


Jómagam lefagytam, biztosan abban, hogy bármilyen rezdülés halált hozhat rám, hogy bármelyik szavam az utolsó lehet. Persze, esélyes, hogy az egész a szerződésmegújítási cécó miatt volt Rádióvezetőséggel, meg ott van az a förtelmes boríték, amit küldtek nekem. És ráadásul éppen Lyme-kórral küzdök.


Mindeközben tovakúszott a félelem: elsőnek Larry Leroy-ból szállt ki, aztán maga mögött hagyta a roncstelepet, ahol a dolgozók rögvest visszatértek ahhoz, hogy lágyan használt kocsikat áruljanak megengedhető áron; és végül mindannyian visszatérhettünk napi teendőinkhez a tudattal, hogy a következő pillanatban vagy halottak leszünk, vagy élünk tovább; és felesleges találgatni, melyik történik meg.


Még nem tudni, merre tart a félelem. Remélhetőleg Desert Bluffs felé. Nagggyon kijárna nekik.


    


Két sasszemű hallgatónk jelenti, hogy látták, amint Carlos, a mi kíváncsi tudós látogatónk, levágatja gyönyörű, gyönyörű haját. [Felháborodva] Lenyíratta káprázatos fürtjeit! Levágták! Rövidre vágták! Egészen rövidre arról a tökéletes formájú, briliáns fejéről…


Hallgatók, nem azért vagyok itt, hogy pletykálkodjak (bár egy helyi hírességről van szó), de légyszíves mondjátok már meg, Carlos miért vedlené le, miért tizedelné meg sűrű, fekete haját – nem is beszélve a méltóságteljes, bár kissé korai ősz szálakról a halántékán? Miféle áruló borbély fajulna eddig? Ki volt képes puszta pénzért, vagy csak a lélektelen élvezetért megfosztani kis közösségünket egy olyan egyszerű, de jelentős hobbitól, minthogy lángoló csodálattal övezzük Carlos pompás frizuráját?!


Rettenthetetlen forrásaink megerősítették, hogy Telly volt az, a borbély. Úgy fest, Telly, a sportrajongó borbély árulta el közösségünket. Telly, a borbély. Ez az a Telly, akinek a délnyugati ötös út és az öreg Musk road sarkánál áll üzlete a fehér és piros, forgó póznával és a „Telly’s” feliratú cégérrel. Telly körülbelül öt láb kilenc hüvelyk magas, kis bajusszal és sörhassal. Akcentussal beszél és gúnyosan vigyorog. Telly, a borbély levágta Carlos gyönyörű haját… híreink szerint.


[Mély megvetéssel] Telly.


    


[Élesen] Nos, amíg összeszedem magam… vessünk egy pillantást a közlekedésre.


[Derűs csodálkozással] Ó!...Wáó!... Hát, ez elég jól néz ki. Japp. Eeeegen… Aha, az sem megy rosszul, látom én… Na, az az úriember igazán lassíthatna! Nem verseny ez, barátom! Legalábbis, nem a szó szoros értelmében.


Közlekedési híreinket hallottátok.


    


És most, szerkesztőségi híreink. 

[Elfojtott pánikkal a hangjában] Tudjátok, hogy igazán nem szoktam szívességeket kérni, drága hallgatóim. De most arra kérnélek benneteket, hogy indítsatok levélkampányt Rádióvezetőségnek. Nem örült, hogy körülírtam a megjelenését és hogy a viselkedéséről fecsegtem, és azzal fenyeget, hogy véget vet a műsoromnak, vagy talán, az életemnek.. A megfogalmazásuk némileg kétértelmű volt.


Természetesen, jelenleg nem áll módunkban személyesen a Rádióvezetőségnek kézbesíteni a leveleket, mivel még soha senki nem nyitott be hozzá, de talán megpróbálhatnánk az ajtó előtt elkiabálni a tartalmukat, és, feltételezzük, hogy (amennyiben anatómiailag rendelkezik fülekkel) meghallja majd, mit mondunk…


Szóval, hogyha szeretitek ezt a műsort, és szívesen hallgatnátok a továbbiakban is, úgy kérlek, hallassátok a hangotokat. Bármi is rejtőzik a sötét iroda belsejében, hallassátok a hangotokat felé.


[fémes hangok, zúgás] Oh, öhm, sajnálom, drága hallgatók. Rögtön visszatérünk szponzorunk üzenete után. [a zúgás egyre fenyegetőbb]

 
    


[Előre rögzített felvétel, Cecil a szokásos vidám reklám-hangján beszél] Ezt a szegmenst Big Rico Pizzázója jegyzi! Hallgatók, büszkék vagyunk rá, hogy Big Ricót a szponzoraink között tudhatjuk. Pont tegnap este ugrottam be hozzá magam is. Kedvet kaptam egy ízletes pizzaszeletre, és mivel Big Ricóé az egyetlen olyan pizzéria Night Vale-ben, ami nem égett porig egy mindmáig megoldatlan gyújtogatás keretében – és mivel, ha nem említettem volna, ő süti a legjobb pizzát a városban – rendeltem egy Rico-szeletet két hagyományos feltéttel, és hogy mennyire elégedett voltam!


Pompás íz. Pompás ízvilág. És meleg is volt a pizzaszelet. Úgy tudom, még a Kámzsás Alakok is Ricónál falatoznak! A várakozók már egészen megszokták beesett tekintetüket. Még a Városi Tanács is csengő jóváhagyását adja Big Rico pizzériájára: „Minden Night Vale-i polgár kötelessége heti egyszer Big Ricónál étkezni. Vétség kihagyni!”


Big Rico pizzázója! Srácok, senki sem süt ki úgy egy szeletet, mint Big Rico. SENKI SEM.


    


[erősödő fémes lárma, Cecil suttog] És most édes, édes hallgatóság – az időjárás






[Cecil eszelősen suttog, a háttérben fémes robaj] Helló, rádióhallgatók. Élőben jelentkezem az asztalom alól, ahová magammal rángattam a mikrofonomat. Jelenleg magzatpózban rejtőzködöm. Írtatok leveleket? Lehet, hogy le kéne velük állni. Rádióvezetőség emberemlékezet óta először kinyitotta az ajtaját, és most az épületben bolyong.


Nem tudom pontosan, hogy néz ki a Rádióvezetőség. Amikor elrejtőztem az asztalom alá, csak reménykedhettem benne, hogy nem hallja, amit éppen most beszélek, különben talán megpecsételtem a végzetemet! Csak kattogó lépteket hallok és sistergést, mintha gáz eresztene. Egy gyakornok elindult ellenőrizni, hogy mit szeretne Rádióvezetőség, és még nem tért vissza. [Cecil sírni kezd] Ha valamelyikőtök rokonságban áll Herry Hartmannel, a délutáni műsor hangmérnökével a Night Vale Közszolgálati Rádiónál, úgy fájdalommal tudatom, hogy valószínűleg halott vagy legalábbis testületileg állandó jelleggel a vezetőséghez került!


Hiányozni fog Jerry és Chad, a gyakornokunk, de biztosan láthatjuk majd őket a hálaadásnapi Halott Városlakó Hasonmásversenyen, ami ez évben a Night Vale áruház társalgójában kerül megrendezésre délelőtt tizenegy órától este háromnegyed tízig… lesz minibár és két Twister tábla…


[kiáltás, Cecil felsikkant] Megnézem, ki tudok-e törni az ajtó felé. Ha többet nem hallotok felőlem, tudjátok, hogy öröm volt veletek dolgozni.


 Jó éjt, Night Vale, és viszlát!

Címkék:

"3. Station Management" közzétéve : 2013. augusztus 21., szerda @1:18 | 17 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from