Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 5. The Shape in the Grove Park
Ötödik epizód - A Grove parki izé. Angolul meghallgatható itt, a némileg megkésett magyar fordítás a vágás alatt olvasható.
"És igen, lehetséges, hogy egy kietlen univerzumban kuporgok, a semminek beszélve, mit sem tudván arról, hogy a világ illúzióját csupán érzékcsalódásaim és simulékony, andalító hangom tartja fenn…"


Hunyd le szemed. Engedd, hogy szavaim átmossanak téged. Most már biztonságban vagy. Isten hozott Night Vale-ben.

✮  ✮  ✮


[A szokásos vészjósló komolysággal] A helyi történészek tiltakoznak a Grove parki Izé eltávolítása ellen, melyről senki nem vesz tudomást és senki nem beszél. Bár tiltakozásukat jelentősen nehezítette a tény, miszerint egyikük sem volt hajlandó tudomásul venni az Izét vagy beszélni róla, mégis tiltakoztak, kézjelek és grimaszok útján adva át az üzenetet, mely szerint az Izé, bármi legyen is és bármilyen hatást is gyakoroljék a környezetére, mégis csak Night Vale-i nevezetesség, és így védelemre szorul. Az Izé nem nyilatkozott… csak mélyen morgott és kocsonyásan reszketett.
A Városi Tanács nem indokolta meg, miért indítványozzák az Izé eltávolítását, de kijelentették, hogy bármiféle, a Grove parkot érintő munka egy új hintaállvány, piknikterület és vérkőkör felállítása miatt indokolt – és mind egyetérthetünk abban, hogy ezek közösségünk javát szolgálják.


✮  ✮  ✮



A Night Vale-i Biopiac Szövetkezeti Bolt bejelentette, hogy mától – tizenöt év után – ismét fognak zöldséget és gyümölcsöt árusítani. A Biopiac elnöke, Tristan Cortez nyilatkozata szerint a fogyasztói igények felmérésére nemrég készített kérdőív azt mutatja, hogy a vásárlók belefáradtak az üres teherkocsik és sátrak látványába, melyek a Városháza parkolójában sorakoznak minden vasárnap reggel az ősszel és a nyáron. Cortez szerint a felmérés feltárta, hogy a vásárlók nagyobb eséllyel vesznek meg olyan termékeket, melyek környezetükben elérhetőek és ráadásul eladóak, és hogy a Biopiacok és szatócsboltok többnyire élelmiszereket felvásárlásában lennének érdekeltek. Cortez elárulta, hogy a döntés, mely szerint a Biopiac a jövőben élelmiszert is fog árusítani, vitát szított, hiszen a vezetőség tagjai és a Szövetkezeti Bolt üzleti partnerei egyaránt úgy érzik, a zöldség- és gyümölcseladások hátráltatni fogják jelenlegi, titkos besúgóhálózatuk működését.
Forrásunk a titkosrendőrségnél csak nehéz légzéssel és a kagylóra kopogott kódjelekkel válaszolt, mikor felkerestük az ügy kapcsán.


✮  ✮  ✮



Michael Sanderro, a Night Vale Skorpiók kezdő hátvédje értesüléseink szerint új fejet növesztett – egy második fejet. Nem tudni még, hogy ez a korábban jelentett villámcsapással van-e összefüggésben, vagy csak egy újabb különös eset a kölyök különös életében. Ismerősei egyetértenek abban, hogy az új fej sokkal csinosabb és okosabb, mint az előző, és még Michael édesanyja is közzétett egy nyilatkozatot, mely szerint sokkal jobban szereti az új fejet, mint a fiát, és hogy feltétlenül újra fogja rendezni az értékeléseit a közszemlére tett „Melyik Gyerekemet Szeretem Jobban” táblán az előkertjükben. Sanderro egyelőre nem nyilatkozik. Val’szeg. Nem próbáltunk kapcsolatba lépni vele.



✮  ✮  ✮



Barátok, hallgatók – súlyos tarantulaproblémával néz szembe Night Vale. Számos városlakó jelentette, hogy az analfabétizmus, a váratlan terhességek és a bűnözés egyre gyakoribb a tarantula-községekben. Az állatvédők az aggodalmakra reagálva kurzust rendeznek „Tanítsd Olvasni Pókjaid: Legyen Vége Az Őrületnek!” címmel. Akik szeretnének részt venni a programon, álljanak fürdőkádjaikba és zokogjanak, míg el nem múlik az egész. [Puhán és gyengéden suttogva] Semmi sem maradt… engedd el. Engedd el. Csssss.

Engedd el.




✮  ✮  ✮



…és most, üzenet szponzorainktól!
[Bizalmasan, álmodozva] Unja otthonát? Elege van a kényelemből? Jöjjön, ásson egy lyukat a Ralph’s elhagyatott parkolójában, és kucorodjon össze velünk. Hogy kik vagyunk mi? Jó kérdés. Jöjjön a lyukhoz a Ralph’s elhagyatott parkolójában, és kucorodjon össze velünk. Miért akarjuk, hogy jöjjön? Miért fizettünk ezért a hirdetést? Megértjük, hogy kissé összezavarodott. De: lyuk, elhagyatott parkoló, Ralph’s-nál, kucorgás, velünk. Az alacsony, alacsony árakért jöjjön még ma! Vagy holnap. Ne szerdán. A szerda nem jó nekünk. Mindenesetre, nemsokára lejár a műsoridőnk, szóval csak jöjjön a lyukhoz Ralph’s elhagyatott parkolójában, és kucorodjon össze velünk… vagy valami ilyesmi.



✮  ✮  ✮

 
[Izgatottan] Vissza műsorunkhoz!

Hölgyeim és uraim, csak úgy zzzúg a pletykamalom! Egy valódi híresség jár kicsiny városkánk utcáin! Josie, az öreg hölgy, és angyalpajtásai értesüléseink szerint látták, ahogy RITA HAYWORTH* a helyi Fuel-N-Go-ban tankol a tekepálya közelében!
RITA HAYWORTH, hölgyeim és uraim!!! Itt, Night Vale-ben! El tudjátok hinni?!
Josie, az öreg hölgy azt mondta, hogy Rita valóban egy kissé idősebbnek tűnik, meg elhízott egy kicsit, és lett benne valamiféle spanyolos jelleg, de az egyik angyal biztosította róla, hogy tényleg Rita az. Mégis csak egy angyalról beszélünk – ha valaki, akkor ő aztán tudja, hát nem?!! WHÁÓ. Rita Hayworth, itt, Night Vale-ben! Csak képzeljétek el!




✮  ✮  ✮



  …friss hírek az Izéről, mely a Grove parkban szokott volt lenni, és melyről senki nem vesz tudomást és senki nem beszél: úgy tűnik a Városi Tanács emberfeletti kegyelmében és mindentudó dicsőségében úgy döntött, hogy az Izét közvetlenül a rádióállomás elé telepíti, ahol folytatja tevékenységét, melyet csak úgy írhatnánk le, hogy… leírhatatlan. Az Izé nem tudott nyilatkozni, mivel senkit nem találtam, aki hajlandó lenne szóba állni vele, vagy akár csak a szemembe nézni, amikor megkérem őket rá. Eszembe jutott, hogy előfordulhat, hogy csak én látom. Jobban belegondolva... még azt sem ellenőriztem soha, hogy ez a mikrofon csatlakoztatva van-e bármiféle távközlési eszközhöz... És igen, lehetséges, hogy egy kietlen univerzumban kuporgok, a semminek beszélve, mit sem tudván arról, hogy a világ illúzióját csupán érzékcsalódásaim és simulékony, andalító hangom tartja fenn… főhírünkhöz visszatérünk még, mondom én… talán csak úgy magamnak.


 
✮  ✮  ✮



A Night Vale közösségi színház meghallgatást tart őszi produkciójára, a Once On This Island-re.** Az érdeklődő színészek hozzanak magukkal profilfotót, és nyújtsák be szakmai önéletrajzukat a szabadidőközpont előadótermébe csütörtök estig.
Minden jelentkezőnek egy egyperces monológot és egy tetszőleges dalt kell előadnia. Vigyetek magatokkal kottát, ha szeretnétek zongorakíséretet!
A jelentkezőknek továbbá képesnek kell lenniük a mentalista pszichoanalízisre,  valamint részt kell venniük véradáson, és le kell adniuk egy ürülékmintát, miután részt vettek a meghallgatást követő előírt sugárzás-ellenőrzésen. Semmiképp se adjatok elő darabokat a South Pacific-ből. Színesbőrű honfitársainkat mindenképpen bátorítjuk a jelentkezésre, hiszen a Night Vale közösségi színház teljes testszélességgel támogat mindenféle etnikumot. Valamint, a messzehordó lőfegyverekkel bánni tudó színészek, vagy akik FORTRAN programozásban járatosak, netalántán tökélyre fejlesztették a túlélést a vadonban, előnnyel indulnak! A végleges castingot titokban jelentik majd be egy léghajóról. Senki sem tudhat róla.


✮  ✮  ✮


Újdonságok a korábban jelentett Biopiac helyzettel kapcsolatban: minden tökugyanolyan, mint ahogy korábban hírt adtunk róla. Nincs új információ.


✮  ✮  ✮


[Kissé aggódva] Hallgatók, gondoltok ti néha a holdra? Tegnap este ott ücsörögtem a szabad ég alatt, és hát néztem a holdat, és arra gondoltam: "Van róla fogalma bárkinek is, mi ez az izé? Tanulmányozták már, vagy valami?" Elmentem megkérdezni Carlos-t... de nem igazán mutatkozik az áruló Telly hitvány hajvágása óta. A hold tök fura, nem? Ott van, meg ott, és aztán, hirtelen, nincs sehol! És nagyon úgy látszik, hogy így tiszta magasan van meg minden! Figyel minket?! Ha nem, akkor meg mégis mit figyel? Mi lehet érdekesebb nálunk? Héj! Hold! Ránk figyelj! Talán nem mi vagyunk a legjobb adás az univerzumban, de azért próbálkozunk, oké?!
                              


Ez volt a mai Érdekes Tudományos Tények Gyerekeknek adásunk!


✮  ✮  ✮

...ha már a gyerekekről van szó, a Night Vale iskolaigazgatóság bejelentett néhány változást az általános iskolai tantervben, mely szerint:



✮  ✮  ✮



[Tényszerűen] És most, folytassuk nyomozásunkat arra vonatkozóan, hogy valóban én vagyok-e az egyetlen ember az egész világon, magamhoz beszélve őrületemben, melyet az váltott ki, hogy képtelen vagyok szembenézni önnön létezésem tragédiájával. Leland, legújabb gyakornokunk, nemrég hozott nekem egy bögre kávét. [Csettint a nyelvével.] Bár ő már nincs a látómezőmben, a kávé még mindig nálam van -- ami mellesleg nagyon finom, és energiát biztosít ahhoz, hogy szembenézzek a rettenetes feltevéssel... lehetséges-e, hogy csak képzeltem Leland-et, és egyszerűen elfelejtettem, hogy készítettem magamnak egy bögre kávét? De akkor ugyan ki termesztette a kávémat? Hol készült a bögrém?

...Ó. Leland ismét itt van a stúdióban. Integet... szia, Leland!... azt mondja... várjunk csak... tessék, Leland? Értem. Azt mondja, az Izé olvadt piros színt öltött és apró forgószereket kavar rádióállomásunk ajtajában. Úgy tűnik, zúgó hangok kántálnak, mintha egy hadsereg hallatná szörnyű csatakiáltását, mielőtt kies kis településünkre ront! ...Oh? Leland már nem kiabál, hanem eszeveszetten kapar valamit egy papírdarabra.
Azt kell mondjam, hogy Leland létezése, valamint a tény, hogy végre beszél az Izéről, amiről senki sem hajlandó, némi nyugodalmat lopott szolipszista magányom vigíliájába itt a mikrofon előtt.
Egy üzenetet nyújt át... köszönöm, Leland -- lássuk csak, mi van itt... aaah. Azt írja, hogy a Városi Tanács szerint a valamikor a Grove park részét képző Izé, melyről senki nem vesz tudomást és senki nem beszél, erőszakos reakciója annak tudható be hogy tudomást vettem és beszéltem róla, amitől feldühödött. Sürgetnek, hogy ne beszéljek róla soha, soha többé. Cserébe elviszik valahová máshová, és visszakapjuk a főbejáratunkat.

Rövid megfontolás után úgy határoztam, hogy elfogadom a Városi Tanács ajánlatát, mivel ők valóban megbízható vezetőink, kik fáradhatatlanul munkálkodnak szebb jövőnkön... és mivel Lelandet épp az imént párologtatta el egy különös vörös fénycsóva, mely a rádióállomás főbejáratánál lobbant fel.

Leland családjának üzenjük: hálatelt szívvel köszönjük a közösségi rádiónak tett szolgálatait, és csatlakozunk hozzátok gyászotokban. És, minden további hűhó nélkül, soha többé nem említve semmit, amit nem kéne, térjünk rá az időjárásra.

                                                

 

Hello, hallgatók. Most kaptuk a hírt: az ég. A Föld. Élet! A létezés, változatlan síkságként nyújtózva a születés és halál távolban derengő horizontja felé.
Nincs miről beszélnünk. Sosem volt. Minden szó felesleges gonddal jár. Magunkat kifejezni idő, melyet elpocsékolunk. Bármiféle kommunikáció csaholás csak a sötétben.
Hölgyeim, urai, hallgatóim. Ti, és te. Én beszélek most, és nem mondok semmit sem; hangokat hallatok, és úgy alakul, hogy szavakba rendezik magukat, és nem kéne értelmet keresned bennük.

Leland temetési szertartása nagyon bájos lesz. Virágokat fogunk hajigálni és sírunk majd. A társalgóban földeljük majd el, ahogy szokás; a családja majd jön és a kávéról faggat majd minket, mintha tudnánk válaszolni a kérdéseikre. Nem tudunk válaszolni a kérdéseikre; nincsenek válaszaink. Abban sem vagyok biztos, hogy kérdéseink vannak-e. Úgy döntöttem, semmiben de semmiben nem leszek biztos ezentúl.

Cecil vagyok, általában, hozzátok szólok, átvitt értelemben, a Night Vale közszolgálati rádióból. És csak azt szeretném mondani, a lehető legködösebb fogalmakkal, és anélkül hogy nem létező világokra vagy objektív jelentésekre céloznék: jó éjt, hallgatók.


Jó éjt. 






Mondás mára: Mi olyan menő egymillió dollárban? Tudod, mi a menő? A baziliszkusz.




* Rita Hayworth amerikai táncos és filmszínésznő 1987-ben hunyt el.
** A Once On This Island egyfelvonásos, romantikus broadyway musical a kilencvenes évekből.
*** A "mentalista pszichoanalízis" az ún. cold-reading technikát takarja.  
**** Nyilván úgy "angolóra", mint nálunk a "magyar": nyelvtan+ irodalom
***** "A lételméleti szolipszizmus annyit jelent, hogy tulajdonképpen csak én magam vagyok, rajtam kívül senki és semmi nincs. Minden létező csak a tudatom terméke." (Wikipédia)
P.S. A mostani "időjárás" a kedvencem.


Hogy tetszett az epizód? Kommenteljek bátran!

Címkék:

"5. The Shape in the Grove Park" közzétéve : 2013. szeptember 21., szombat @18:31 | 16 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from