Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 17. Valentine
Tizenhetedik epizód - Valentin-nap. Angolul itt hallgatható, magyarul a vágás alatt olvasható.
"A polgármester gyufahegyként izzik és vonagló fényét a sors sötét ösvényeire szórja."

Bízz mindenkiben.
Isten hozott Night Vale-ben.






Helló, Night Vale polgárai. Folytatjuk jelentésünket a Valentin-nap következményeiről. A katasztrófavédelmisek már korán reggel munkába álltak, és belefogtak a hosszadalmas takarítási- és válságelhárítási munkálatokba.

Bár a hírek még mindig nem valami világosak, feltételezzük, hogy a Marshall’s Gorge és a Golden Dunes lakótelepeit teljesen eltűnt a térképről, míg Coyote Cornersről és a Cactus Bloomról az épületek és a vezetékek jelentős károsodását jelentették.

Kérünk benneteket, hogyha csak nem vagytok a Valentin-napi takarító- vagy válságelhárítási csapatok tagjai, tartsátok tisztán az utakat, hogy ők tumultus nélkül végezhessék a dolgukat.

Ez a Valentin-nap sem, ahogy egyik Valentin-nap sem fogja földig igázni városunk.
Ez a Valentin-nap is, ahogy az összes Valentin-nap, hamarosan fájó emlékké halványul majd, az idővel porladva el, amíg egy újabb Valentin-nappal nem kell szembenéznünk ismét.






Egyéb híreinkben, a Randy Newman Emlékezetére Emelt Night Vale Repülőtér pár változást jelentett be időrendjében időjárásbéli okok miatt, úgymint az atmoszféra létezése és az a fura, tüzes golyóbis ami egy huszonnégy órás periódus kávé felénél folyton jelen van.  A legtöbb mai járat indulása pár órát késik majd, a többi indulási időpontját pedig a múltba tolják, így ezek gyakorlatilag már múlt héten megestek.

Minden érkező járatot töröltek, leszámítva a JFK, a LAX és az XTA járatait, melyek a szokott rutin szerint szervezetlen időközönként jelennek majd meg, a pilóták és a légiirányítók közös meglepetésére, olyan irányokból, melyek a fizika és a földrajz legalapvetőbb törvényeit törik meg.

Emellett Martin McCaffrey – helyi légibiztonsági képviselőnk – emlékeztetni szeretne minden utazót, hogy a biztonsági előírások az ő érdekükben vannak, és mindannyiunknak tisztelnie kéne az áldozatot, melyet életünk és országunk védelme megkíván.

Martin azt mondta, „tudom, hogy kellemetlen lehet keresztülmenni egy fémérzékelő és teljes testet letapogató röntgenen, aztán pedig végigmászni egy vaksötét csatornán amíg egy férfihang felvételről lehetséges halálnemeket listáz monoton hangon, és tudom, hogy sok utazót zavarnak az olyan magánéleti nüanszok mint például hogy a plafonon stratégiai célzattal elhelyezett rostélyokon keresztül egy gyermekhang kéri őket rá, hogy nevezzenek meg mindenkit, akit valaha megcsókoltak; de mindez csak a szükséges rossz része.”

Mr McCraffey ezután egy gyors vázlatot firkált egy különös, megnyújtott, sötét figuráról, mely egy konyhai fridzsiderből mászik elő – eztán pedig rögvest leszögezte, hogy nem emlékszik rá, hogy ő rajzolta volna a képet, és fogalma sincs, mit jelenthet.

További hírek az eset kapcsán… talán. Majd. Egyszer.






Héj, jöjjön néhány egészségügyi tip a Night Vale Orvosszövetségtől!

Előfordulhat, hogy nem tudod majd megölni. Ha már befészkelte magát a bőröd alá, ne küzdj ellene: a részeddé lett. Üdvözöld új testtársadat! Hallgasd, mit mond. Figyeld csak, hová vezet a szimbiotikus életmód új tapasztalata!






A katasztrófavédelmisek jelentik, hogy a Valentin-nap okozta kár nagyobb, mint azt előzőleg gondolták. Földre szórt testekről számoltak be, melyeket csillámpor és papírkupidók takarnak be. Egész épületek omlottak össze, csupán kőtörmeléket és krétaízű cukorszivecskéket hagyva maguk után.

És, persze, itt van mindazok szomorú sorsa, akiket kiválasztottak, hogy valaki Valentinjai legyenek. Keveset mondhatunk a hozzátartozók vigasztalására, talán csak annyit, hogy bár a folyamat pontosan annyira ocsmány és gyötrelmes, mint attól mind tartunk, a jelek szerint nem annyira iszonytatóan lassú és elnyújtott, mint ahogy az a külső szemlélő számára tűnhet.

Szokás szerint sem az állami, sem a nemzeti kormány nem küldött nekünk segélyt. Az állami hatóságoktól még egy hivatalos válaszlevelet is kaptunk, melyben ez áll:


„Bocsika… nem igazán értjük, mire céloztok ezzel az egésszel, de talán csak nekünk „nem jön át” ez a cucc. Mindegy, azért nagyon kreatív! És boldog Valentin-napot!”

Azok a szörnyetegek!

Ha te magad vagy bármely ismerősöd készített fotót vagy felvételt a Valentin-nap eseményeiről, kérjük, küldjétek be az állomásra, hogy élő rádióadásban sugározhassuk a videókat és fényképeket. Köszönjük, és vigyázzatok magatokra.






A Városi Tanács nemrégiben a táncot tette meg Night Vale hivatalos nyelvének. A határozat hangos ellenkezésbe és feszült vitába ütközött az elmúlt hetek során. A támogatók szerint szükségünk van egy egységes nyelvre, már csak azért is, hogy pénzt spórolhassunk az utcatáblákkal és a dokumentációval – ráadásul kis közösségünket is összehozná.

„Az emberi test költészete”, mondták, ahogy gyorsan leszorították a könyöküket és keménykalapjukat a szemükbe húzták Bob Fosse nyilvánvaló mintájára „a fizikai létezőt mentális szükségletekkel termékenyíti meg; oly házasság ez, mely célt hoz hamar elrohadó élő hulláinknak.”

Az ellenzék azzal érvel, hogyha a javaslatot megszavazzák törvénynek, az diszkriminációt jelent majd a testi fogyatékkal élőknek; valamint, a Night Vale-i polgárok kevesebb, mint 10%-a vett részt valaha is akár csak egyetlen-egy táncórán – nemhogy még elsajátították volna az egyik leglégiesebb és legnehezebben megragadható művészeti formát mesteri szinten.

Az egyik ellenzéki tag, aki a megtorlástól való félelméből névtelen kíván maradni, azt állítja, hogy a törvénytervezetet teljes egészében a Cheryl’s Kishercegnők Táncstúdió lobbistái pénzelik. „Csak kövesd a pénzt”, mondta.

Ezután az anoním híradó pupillái addig tágultak, míg teljesen elfedték a szemfehérjét. Nyelve kicsusszant késhasítéknyi vigyorából, és a haja egyre nőtt és szürkült.

A végső szavazatot keddre várhatjuk.






Közlekedési híreink következek.

A seriff titkosrendőrségének egy képviselője bizonytalan mozdulatokkal intett a stúdiónkban függő térkép felé, mondván, hogy úttorlaszok vannak, idézem, „Mindenütt. Hát így tökre mindenütt a területen”, mondta a képviselő, két bütyökkel a térkép szélét kocogtatva. „Egy csomó van há’… különböző helyeken.”

Megkérdeztük, tudna-e egy kissé konkrétabb lenni, mire bólintott, de nem mondott semmit. Megneveztük pár utcát, hogy lássuk, érintettek-e az úttorlaszokban, de a képviselő csak azzal válaszolt hogy „Ó, jaja, szal…valszeg”, és értelmezhetetlenül ingatta a fejét. Azt mondta, hogy az úttorlaszokon fennakadottakat a szokott eljárás szerint kezelik majd, ezután kacsintott, és feltartotta nekem a hüvelykujját.

Lehetséges, hogy csak egy csavar volt, aki bekóválygott a stúdióba. Nem szórakoztunk azzal, hogy lecsekkoljuk az igazolványait. Csak a biztonság kedvéért azért, figyeljetek az úttorlaszokra mindenütt a területen. Egy csomó van… különböző helyeken. Valszeg.

Közlekedési híreinket hallottátok.






És most, néhány korrekció. Az alábbi módosításokat eszközöljük a Night Vale Közösségi Rádió korábban sugárzott adásaival kapcsolatban:

1.       Kék, nem zöld.

2.      Mély suhogó hangot csak a tőle nyugatra lévők hallhattak.

3.      A szemtanú neve Henry Gregson volt, ellenben jelentésünkkel: Crystal Soul Eater [=Kristály Lélekfaló]

4.      Legfeljebb ha „jól” éreztük magunkat, nem pedig, ahogy az adásba került: „Tök jól, köszi!”

5.      NEM. NEM. Nehogy megtedd, amit javasoltunk! Szörnyű, szörnyű tévedés volt részünkről. Ha már megtetted, hát… részvétünket küldjük minden gyászolónak. Kérlek, bocsássatok meg nekünk. Bocsássatok meg

Ezek voltak korrekcióink.






További hírek Valentin-nap utánról.

A Night Vale Pláza tervei a dekorációra vonatkozólag, mely szerint képeket vetítenének valódi, dobogó szivekről kifüggesztett teddymacikra, nem valósult meg, mivel a teljes plázát mérges gáz lepte el.

A mérges gázt úgy írták le, mint amit „nehéz belélegezni” és mely „halálos volt azokra akik benne álltak.”

A pláza PR-képviselői sajnálatukat fejezik ki a megvalósulatlan terv felett, mondván „Ember! Tök az van hogy amint egy művésznek van valami vad új ötlete a rendszer jön azt’ tönkreteszi!”, még hozzámotyogták: „Bűzlik az egész, ember! Bűzlik!”, majd elmentek duzzogni a vöröskereszt orvosi sátrába.

Mindeközben a katasztrófavédelmisek aktiválatlan Valentin-napi üdvözlőlapokra bukkantak – mely arra kényszerítette őket, hogy a speciális csapat érkezésére várva abbahagyják a munkát, amíg a veszélyt megfelelően kezelik. Három katasztrófavédelmis esett áldozatul, mielőtt folytathatták volna a munkálatokat.

Valamint, a Night Vale Közössi Rádió gyakoronoka, Stacey is meghalt, pár hónapja, nem sokkal azután, hogy utoljára említettük. Részvétünket küldjük az áldozatok szeretteinek, különösen Stacy családjának. Bocsesz hogy mostanáig nem jelentettem, tisztára az én saram.






Pamela Winchell polgármester a következő nyilatkozatot tette közzé ellenzéke, a brilliáns blogger-fegyenc, Hiram McDaniels növekvő népszerűségére reagálva

Winchell azt mondta, „A polgármester olíva-szagú. A polgármester gyufahegyként izzik és vonagló fényét a sors sötét ösvényeire szórja. A polgármesternek nincs kulcsa a Kőajtóhoz: a polgármester maga a Kőajtó, és minden mi mögötte reszket. A polgármester megbocsátó. A polgármester nem követ el hibákat. A polgármester szorosan tüdőd köré fonódik, mind a hat karjával ölelve illatos lélegzeted. Engedd ki a polgármestert. Engedd ki a polgármestert. Engedd ki a polgármestert.”

Nem tettünk fel kérdéseket, de a sajtóreferensek egy emberként engedtek ki egy „ohmmmmmm” kiáltást, ahogy tűz lövellt ki a pódiumból és a konferenciaterem teteje az égbe robbant, feltárva a déli égboltot melyet pislákoló csillagok fertőztek meg rákos rendben.

McDaniels továbbra is börtönben van, várva a tárgyalásra adócsalásért és a letartóztatási parancs megszegéséért. Korábban érdeklődését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Night Vale polgármesterévé váljék, valamint egy ezerhatszáz kilós, ötfejű sárkány.






Egyéb híreinkben, számos szemfüles városlakó jelenti, hogy a Night Vale Postahivatal - mely a néhány hónappal ezelőtti fura és feltehetően természetfeletti támadást követően bezárt - úgy fest, ismét kitárta kaput. Ez jó hír mindannyiunknak, hiszen a zárás óta egyetlen városlakó sem tudott leveleket vagy csomagokat küldeni vagy kapni. Ráadásképpen, ahogy megszokhattuk, egyetlen független kézbesítőszolgálat sem hajlandó belépni Night Vale főbb területeire, mert, ahogy egy FedEx szóvivő mondta, "el van átkozva."

 A szemtanúk jelentése szerint a postahivatal ismét teljes gőzzel működik - de történt pár apróbb változás.

 Példának okáért, az ügyintézők helyett különös, rongyokba csavart figurák állnak a pultok mögött, akik dallamtalanul dúdolnak és forognak körbe-körbe ahelyett hogy bármiféle postai munkát végeznének. Ráadásképpen a sorokban és az előcsarnokban is hemzsegnek ezek a rongyokba bugyolált alakok, akik szintén forognak és dúdolnak. Akik megpróbáltak behatolni a postahivatalba, azonnali szédülésről és émelygésről számoltak be, melyet csorba ormok és zsibongó fekete óceánok rémlátomásai követtek.

Ezen felül, azt mondják, hogy a bélyegek két centtel drágábbak, mint két hónapja voltak. Úgy fest, nem elég, hogy a postai dolgozók erőszakkal eltódítják az elménket mindenféle víziókkal, de ráadásképpen még a pénztárcáinkat is kivéreztetnék. Szégyen-gyalázat!

De hé, legalább megint fogadhatunk Amazon-küldeményeket. Ahogy a szlogenjük is mondja, "Amazon.com - Az egyetlen honlap már. Hová lett az összes többi? Ne kérdezd. NE KÉRDEZD."



És most - az időjárás.





Hölgyeim és uraim, a katasztrófavédelmisek jelentik, hogy elérték Night Vale Óvárosát, és további jelentések erősítik meg, hogy olyan, mint egy rémálom - feltéve ha volt már olyan rémálmod amiben az Óváros épületei kisebb károkat szenvedtek, baleset nélkül.

A katasztrófavédelmisek jelentik, hogy kezelték, akiket kezelni kellett, és eltakarították, amit el kellett takarítani.

Jelentik, hogy az egyik-napról-a-másikra élet szokott stressze növekedett... de most csökkeni látszik. És később, úgy vélik, növekedni fog megint.

A katasztrófavédelmisek jelentik, hogy ezegyszer végre csak úgy jól érzik magukat, úgy általában.

A katasztrófavédelmisek jelentik, hogy mosolyognak, és azt sem tudják, miért.

A katasztrófavédelmisek egy felhőről jelentenek. Csak ennyiről. Egy felhőről. 

"És nem vicces, hogy milyen gyakran elsiklunk olyan apróságok felett, mint ez?", jelentik.

Nos, hallgatók. Úgy fest, talán ezt a napot is túléltük, és már túl vagyunk valamin - szó sincs róla, hogy ne hatottak volna ránk a történtek, hogy ne változtattak volna meg minket, de most itt vagyunk.
Végtére is, ez a Valentin-nap sem, ahogy egyik Valentin-nap sem tudta földig igázni városunk.
Ez a Valentin-nap is, ahogy az összes Valentin-nap, hamarosan fájó emlékké halványul majd, az idővel porladva el, amíg egy újabb Valentin-nappal nem kell szembenéznünk ismét.

Maradjatok bekapcsolva ahogy azt mondom, "Jó éjt, Night Vale. Jó éjszakát."


 Jó éjt, Night Vale.

Jó éjszakát.




* A lakótelepek nevei:
Marshall’s Gorge – Marshalltorka / Marshallszoros
[a marshall ugye egyfajta helyi bíra]
Golden Dunes – Aranydűnék
Coyote Corners – Prérifarkas-sarok
Cactus Bloom - Kaktuszrügyező 

*Az érkező járatok: a JFK a washingtoni John F. Kennedy repülőtér, a LAX a Los Angeles-i terminálok egyike, az XTA pedig egy katonai hadművelet keretében egykor titkosított leszállópálya Nevadában, ami igazából már nem működik, de az összeesküvés-elméletek bő táptalaja. 

* Bob Fosse amerikai táncos volt, az említett koreográfia az ötvenes évek egy fekete-fehér filmjéből van, részlet itt: http://youtu.be/2SkYdsvgOpw?t=40s

* Vidám nyelvtani kitérő: az anoním ellenzéki tagról, aki a táncnyelvet ellenzi, Cecil többes szám második személyben beszél – nem azért, mert többen van (bár Night Vale-ben ez sem lenne lehetetlen), hanem mert ez a nemileg semleges „ő”: a he/she helyett they.
Hogy az élet könnyű legyen és szórakoztató, Cecil magáról is sokszor beszél többes számban: a „we” viszont nem nemileg semleges és így identitásleplező, hanem arra utal, hogy a rádióállomás képviselőjeként van jelen. Nem lehet tudni, hogy a titkosrendőrség küldötte egy egész szobányi munkatársnak mutogatta-e a térképet, vagy csak Cecilnek, aki viszont hivatalos stílusban jelenti az esetet (váltása utána az „I”-ra és hogy a képviselő rákacsintott ez utóbbit támasztja alá.) Korábbi és későbbi epizódokban is sokszor előfordul ez, valamint ha beszámol arról, hogy „kiküldött riporterünk”, az 99%, hogy ő volt.

* gátlástalan önreklám helye: az epizódhoz kapcsolódóan Infandous címmel írtam anno egy ficet: magyarul elérhető itt, angolul pedig itt.
 

Címkék:

"17. Valentine" közzétéve : 2014. január 20., hétfő @12:04 | 11 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from