Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 11. Wheat and Wheat-By Products
Tizenegyedik epizód - Búzából és búzaszármazékokból készült termékek. Angolul itt hallgatható, magyarul a vágás alatt olvasható.
"Kedves hallgatók, maradjatok bekapcsolva élő adásunkért, ahol egy férfi felvevőfülkéjébe zárva csöndes ám erőteljes gyanakvással mered mikrofonjára."



A levegő minősége ma mályvaszín és pettyes.
Isten hozott Night Vale-ben.


A nagyobb balesetbiztosítók képviselője ehéten bejelentette, hogy szervezetük a továbbiakban nem fedezi a kormányzatilag elterjesztett betegségek kezelési költségeit. Eme kormányzatilag elerjesztett betegségek azért szükségesek, hogy szabályozni tudják a nemkívánatos népességnövekedést; eszközeik közé tartozik az AIDS, a legtöbb rákos típusú megbetegedés, az irritáblis bélszindróma, telekinézis, fülcsengés, és az ételallergia minden ismert fajtája.

A doktorok felhívása szerint ezen betegségek a legkönnyebben úgy kerülhetőek el, ha csökkentjük megkérdőjelezhető társadalmi tevékenységeink számát. Igyekezz, hogy ne legyél tagja a szegényebb társadalmi rétegeknek, és adakozz rendszeresen egy jóváhagyott egyház számlájára. Tégy eleget ezeknek az óvintézkedéseknek, és egészséges, de legalábbis balesetbíztosított életet élhetsz majd.




Egyéb egészségügyi híreink: a Night Vale Kereskedelmi Főosztály szeretné felhívni a figyelmeteket, hogy rendszeresen fogyasszatok búzából és búzaszármazékokból készült termékeket, mellyel a helyi Night Vale-i gazdákat, valamint a Night Vale Áruforgalmi Konglomerátust támogathatjátok.
Nassra vágysz? Próbáld ki a búzából, vagy búzaszármazékokból készült termékeket! Vacsora? Búzából, és/vagy annak származékából készült termékek! Befoltoznád a szivárgó tetőt? Tudjuk, mire, vagy minek a származékaiból készült termékekre van szükséged!
Búzából és búzaszármazékokból készült termékek. Amerikaiaktól amerikaiaknak, figyelve az amerikaiakat!




Újabb hírek az Apacs Nyomolvasóról – talán emlékeztek rá, ő az a fickó, aki azt a rajzfilmszerűen elnagyolt és ráadásul rasszista indián tolldíszt viseli, és akinek nyoma veszett pár hete, ahogy a Night Vale postahivatalában zajló baljós jelenségeket kutatta.
Nos, azt mondják, most megkerült: csakhogy úgy fest, közben valóban indiánná lett. A szemtanúk szerint a vonásai továbbra is felismerhetőek, de eltűnése alatt azzá vált, akinek abszurd mód mindig is tartotta magát. 
Természetesen további magyarázat szükségeltetik – de az Apacs Nyomolvasó most már csak oroszul beszél, és nem vesződtem azzal, hogy lefordíttassam a nyilatkozatát.
A jelek szerint újkeltű szokása lett, hogy egy Honda Accord motorháztetőjére hajolva lassan ingassa a fejét, amíg karóráját ellenőrzi újra és újra a Desert Flower Bowlingpálya és Szabadidőközpont parkolójában. 
Teljes rasszváltása vajon enyhíti-e korábbi sértő tetteinek súlyát, hallgatók? Levélben várjuk véleményeiteket – írjátok meg, mit gondoltok, aztán tegyétek a borítékot a fiókba tíz évre. Újraolvasva majd szerény nosztalgia száll meg benneteket, és elmerenghettek azok, milyen emberek is voltatok hajdanán.




A Városi Tanács felszólítást bocsátott közre a mai napon a gyárilag előállított vérkőkövek forgalmazásával kapcsolatban. Nyilatkozatuk szerint valószínűleg a rossz minőségű vérkőkövek tehetőek felelőssé a súlyos balesetekért, melyek már a mindennapi kántáló rituálékon is előfordultak. Csak az elmúlt hónapokban a balesetek összefüggésbe kerültek az alábbiakkal: sáskajárások, tornádók, majd Night Vale tükörmásának ismételt leigázása, mely mindannyiunkat arra kényszerített, hogy végignézzük, hogyan pusztulnak el hasonmásaink – és így szembesülnünk kellett saját elkerülhetetlen végzetünkkel. 
Bárki, akit ezen vérkőkövek árusításán érnek, a Sötét Dobozba tétetik és a történelemből kitöröltetik. A vérkőkövek vásárlásáért vagy birtoklásáért járó enyhébb büntetés pusztán általános jellegű kivégzésből áll majd. 
A kritikusok véleménye szerint a Városi Tanács hazudik mindezzel kapcsolatban, mivel hogy a Tanács tulajdonában áll az egyetlen vérkőkörelőállító gyár városkánkban. A Tanács vehemensen tagadta a vádakat makogással, vonyítással és a mikrofonok lepofozásával.




[Rossz a vétel, zúgás] Ó, jaj nekem. Elnézést kérek, hallgatók. A Night Vale Közszolgálati Rádiónál a következő technikai problémákkal nézünk szembe jelenleg: légszomj, szemmozgás, és valamiféle trutymó legbelül. Kérlek benneteket, maradjatok bekapcsolva.




Köszönjük. Problémák megoldva.

Újdonságok a korábbi búzából és búzaszármazékokból készült termékekkel kapcsolatban. Ne egyetek semmiféle búzából vagy búzaszármazékból készült termékeket, figyelmeztet az őrjöngő tudósok nagy csoportja, akik csíptetős táblákkal hadonásznak stúdiónk előtt.
Mint kiviláglott, ismeretlen okokból mérgeskígyóvá vált minden búzából vagy búzaszármazékból készült termék, és a kígyók kicsiny városkánkat ellepve még a szokottnál is nagyobb felfordulást okoztak. A kígyókat úgy írták le, mint „rettenetes, gyűlöletes” és „feltehetőleg a pokol bugyraiból előszökött” lényeket – melyek zöldek és úgy egy méter hosszúak. 
Ha búzából vagy búzaszármazékból készült termék volt az otthonodban, feltehetően már halott vagy.
Bocsi érte.




A személyi jövedelemadó ismét emelkedésnek indult, Night Vale. Számos városlakó okkal csalódott az újabb növelés miatt, de végtére is, az önkormányzati intézkedések bizony pénzbe kerülnek. Az iskolák, a tömegközlekedés, a parkok és környezetvédelmi területek nem ingyen vannak, ahogy természetesen a multimilliárdos pulzárfejlesztő laborlétesítmény sem.

Ha már témánál vagyunk, tudósaink szerint ilyen közel állunk hozzá, hogy kifejlesszük az első emberkéz készítette neutroncsillagot. Általában véve a szupernóvák pusztulása után maradó pulzár úgy hat és fél kilométer átmérőjű, de valamiféle felfoghatatlan fizikai jelenség okán napunk tömegének csupán a felét teszi ki.
És csak képzeljétek el: itt lesz Night Vale homoka alatt ez a fékevesztetten kerengő radioaktív gázgömb, mely évmilliárdokig elegendő energiát termel a Föld számára.
Night Vale városa a pulzárt a gimnáziumi futballstadium megvilágítására szeretné használni, mely leragadt a bálnaolajlámpáknál. 

John Peters — tudjátok, a farmer – kiváltképp zaklatott… nem csak a pulzár miatt, hanem az emelkedő adók okán is. Több mint hatvan hektárnyi föld birtokosaként Johnnak bizonyára nagyobb összeget kell majd befizetnie.
Ráadásképpen mivel John baracktermelő egy sivatag kellős közepén, még soha nem volt egyetlen jó termőéve sem. Egyetlen jövedelmét az évi félmillió dolláros bevétele jelenti a képzeletbeli kukorica forgalmazásából, mely Night Vale egyik legfőbb exportcikke. Az emberek a világ minden tájáról – sajnos Desert Bluffsot is beleértve – özönlenek hozzánk, hogy vásárolhassanak John képzelt kukoricájából. [Lelkesen] Én személy szerint megjavazott kenyéren szeretem szétdörzsölni a képzelt kukoricát, aztán behintem egy csipetnyi sóval és cayenne-i chilipaprikával. Az aztán az ízletes és csak enyhén rákkeltő nyári csemege!

De még városi hőseinknek, mint például John Petersnek – tudjátok, ő a farmer –be kell fizetni a jussukat! Minden polgár köteles adót fizetni.

Jó, leszámítva Marcus Vanstont... de hát ez érthető, hiszen ő egyszerűen annyira gazdag. Ha úgy tömve vagy pénzzel, mint Marcus Vanston, már kemény munka és elszántság árán megmutattad a társadalomnak, mennyit érsz, és soha többé semmi bizonyítékát nem kell adnod annak, hogy bárkivel vagy bármivel is törődnél magadon kívül, mert hát nyilván törődsz – hát mennyi pénzed van már?
Egyesek szerint Marcusnak közel ötmilliárdos vagyona van, és az pont ötmilliárd ok arra, hogy miért Marcus a legnagyszerűbb városlakó.




Újabb hírek a búzából és búzaszármazékokból készült termékek kapcsán.

A jó hír, hogy többé már nem mérgező kígyók! 

A rossz hír pedig, hogy különösképpen megátalkodott és romboló szellemlényekké lettek.

Kérlek, ügyeljetek rá, hogy a búzából és búzaszármazékokból készült termékek most tehát galád és kíméletlen természetfeletti erők, melyek kilencven kilóig képesek a tárgyak mozgatására, és négyes lélekerősségig tudják megszállni az emberi lelkeket. 

Az őrjöngő tudósok, akik most a felvevőfülkém előtt ugrálnak fel és alá, különböző kimutatásokat és grafikonokat mutogatnak, melyek szerint javallott lenne állati csontokból és sárból fészert eszkábálnotok, ahogy talán gyerekként is tettétek, és ott rejtőzni, amíg a búzából és búzaszármazékokból készült termékek lidércei el nem hagyják a várost.




Emlékeztetnénk minden Night Vale-i lakost, hogy az évenkénti Siratóének Sing-Along fesztivál most csütörtökön kerül megrendezésre. 
Lesz amit-hoztok kajálda, és a szivacskézilabda csapat frissítőt árul majd, hogy az összegyűlt összegből mindenfélét vásárolhassanak maguknak, amikre egyénenként szükségük van.
Aki a saját Siratóénekét szeretné megosztani velünk, ne felejtse el leadni azt legkésőbb keddig a Városi Tanácsnál, hogy bevehessük községi búrepertoárunkba.
Ne feledjétek: a mély nyöszörgés és a mollakordú kántálás nem ér.
A legjobb Siratóének szerzőjét, akit a Brühüméteren mért érték alapján választunk ki, rituálisan belefojtjuk a városlakók könnytengerébe. 

Sok sikert~!




Hallgatók, a Városi Tanács nemzetbiztonsági okokból a következő riport hanganyagát egy csobogó  patak hangjával helyettesítette, melyet turmixgép zaja követ majd.
[Gyászosan] Barátok, hallgatók, van egy…
[csobogó patak hangja]
[turmixgép zaja]
…melyet elkövet.




Városunk számvevője, Waynetta Barnett másfélmilliárd dollárról kiállított csekket vett át az Egyesült Államok kormányától. Az összeget a felújítási munkálatok támogatására utalták ki, melyeket a múltheti masszív földrengés tett szükségessé, ami 9.7-es értéket ütött meg a Richter skálán – a katasztrófa epicentruma pontosan Night Vale alatt volt. 

Természetesen városunk semmiféle kárt nem szenvedett, és senki sem jelentette, hogy roppant szeizmológiai események hatását tapasztalta volna magán. 

Waynetta számvevő arra gyanakszik, hogy a Katasztrófavédelmi Hivatal egyszerűen csak ellenőrizte a földrengésmérőket, aztán kiküldte nekünk a csekket. Nem hiszi, hogy okuk lenne a városba jönni... szóval valszeg arra költhetjük a pénzt, amire csak akarjuk!

Barnett hozzátette, hogy azok az új Mini Cooper Sedanok milyen kis cukik már, és szeretné, hogy mind vessünk egy pillantást a honlapjukra. 

Felkerestük Carlost azzal kapcsolatban, miért vagyunk képtelenek érzékelni a szerkezeti mozgásokat. Carlos, bájos Carlos, már korábban is magas földrengési értékeket mért városunk alatt.

Válasza pár pillanatnyi dadogás volt, melyet sóhaj és lassú fejrázás követett. [Ábrándosan] Elrévedt a tekintete – szeme zavart volt bár, de gyönyörű. 

Megkérdeztem, hol vette az ingét. Olyan jól állt neki! Azt mondta, átnézi a jegyzeteit és a komputerkimutatásokat, és majd meglátja, sikerül-e kispekulálnia, mi folyik itt. 

[Szomorúan] Néha nem tudom, figyel-e rám egyáltalán.




Hölgyeim és uraim, most egy valótlan katasztrófa helyett egy valóban nem valótlant hoztam nektek.

[Zaklatott rockzene] Szomorú kötelességem bejelenteni, hogy a Városi Tanács hivatalosan is vesztegzár alá helyezi Night Vale városát a búzából és búzaszármazékokból készült termékek életveszélyes garázdasága miatt. A Tanács közleménye szerint mindenki, aki kapcsolatba került búzából vagy búzaszármazékokból készült termékkel, és valami boldog csoda során mégis túlélte, fertőzöttnek számít, és a szokásos karanténba kell vonulnia, a Mission Grove Park-i játszótér mögé – ahol csendes elmélkedéssel és szövéssel tölthetik hátralévő napjaik.

Mindenki más pedig most rögtön induljon a Búzából és Búzaszármazékokból Készült Termékek Elleni Óvóhelyre, mely századok óta áll használatlanul a közkönyvtár alatt.

Mikor megkérdeztük, mivégre is rendelkezünk mi egy Búzából és Búzaszármazékokból Készült Termékek Elleni Óvóhellyel, a Városi Tanács egyszerűen azt válaszolta: „prófécia.”

Legyetek mind biztonságban. Legyetek mind jól. Legyetek mind erősek és hajlékonyak pirospozsgás pofival és izomtól duzzadó lábakkal.

És most - az időjárás. 







Hírek Josie-tól, az idős hölgytől, aki ott lakik a roncstelep szomszédságában. Azt mondja, az angyalok körbe gyűltek a nappalijába, teljesen elállva a televíziót. Vállvetve állnak egymással szemben, szent fénnyel izzva.
A bowlingpálya”, kántálják. „A bowlingpálya.”
Josie nagyon bosszús, mert most adják Az elnök embereinek az ismétlését, amit nagyon szeretett volna nézni, és most nem látja angyali vendégeitől, akik általában véve olyan figyelmesek szoktak lenni.
További hírek várhatóak az esemény kapcsán… talán... ha lesz még miről hírt adnom.




És végül, végre, jó hírek! Minden búzából és búzaszármazékból készült termék rejtelmes módon köddé vált, és a Városi Tanács ígéri, hogy soha többé nem bukkannak fel. Végre vége van a veszedelemnek, az ostromnak, az étellel folytatott háború sortüzének. Otthonainkat nem fenyegetik már ellenségek, vagy azoknak a származékaiból készült termékek.

Ja és soha többet nem eszünk kenyeret, ami azért elég lehangoló. 

De ez az az egyensúly, amit meg kell teremtenünk aközött, amit vágyunk és amit félünk, aközött, ami kínnal vagy gyönyörrel jár, és, drága hallgatók, a búza, és az ő származékaiból készült termékek között. 
Közületek sokan most és mindörökre a Misson Grove Park-i játszótér mögött kucorogtok a karanténban. Hála nektek községi áldozatotokért. 
Tudom, hogy a törvényhatóság kényszerített oda benneteket, de akkor is, dicséret jár bátor tettetekért. Az örökös karantén most talán ijesztőnek tűnhet, de legjobb tudomásom szerint fel vannak szerelve egy életre elegendő lencsekonzervvel és a Jelentéktelen Játszma társasjáték ezüstdobozos kiadásával.
És persze, ott van a  r á d i ó. Remélem, füleitekbe és szíveitekbe engeditek édesen duruzsoló hangomat és szerény közszolgálati adónkat utolsó búzaszerető lélegzetetekig.

Kedves hallgatók, maradjatok bekapcsolva élő adásunkért, ahol egy férfi felvevőfülkéjébe zárva csöndes ám erőteljes gyanakvással mered mikrofonjára.

És mint mindig, és öröktől fogva és mindörökké: jó éjt, Night Vale.


Jó éjszakát.







Mondás mára: Ez életed utolsó napja eddig a pillanatig.



* aki tud értelmes magyar szót a sing-alongra, csillámló oklevélben részesül.

Címkék:

"11. Wheat and Wheat-By Products" közzétéve : 2013. november 22., péntek @19:12 | 10 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from